Zondag 14 oktober 2018 - dag 1


De start...
Het is vroeg dag op deze mooie zondagochtend. Om 8.00 uur verzamelen wij in vertrekhal 1. Hoewel -helaas- niet alle directeuren mee konden met deze reis, is de overgebleven Meer Primair club al snel compleet. Samen met leden van de AVS en directeuren van een aantal andere stichtingen stappen wij om 10.00 uur in het vliegtuig.

Een klein stukje geschiedenis
Een goede voorbereiding is het halve werk... Dus: in het vliegtuig checken wij met elkaar nog eens de laatste feiten over het land. Uit de geschiedenis blijkt dat de Esten het flink te verduren hebben gehad.

De Denen, Zweden, Duitsers, Russen... Tot de Eerste Wereldoorlog hebben ze er allemaal iets te zeggen gehad. Na de Eerste Wereldoorlog brak in Estland een strijd uit tussen nationalistische en communistische Esten. De eersten streefden naar een soevereine nationale staat, de tweeden wilden tot de communistische Russische federatie toetreden. De nationalisten wonnen. Er brak een korte periode van zelfstandigheid en bloei aan.

In 1940 besloot de Sovjet-Unie tot de annexatie van Estland. Veel nationalistische Esten vluchtten naar Zweden en Duitsland. En de Baltisch-Duitse burgerij en adel werden naar Duitsland geĆ«vacueerd. In 1941 bezette de Duitse Wehrmacht de stad en kwamen de nationalistische Esten terug. Veel van deze Esten namen deel aan het Duitse leger... Tot op de dag van vandaag is dit een omstreden gebeurtenis en een ‘historisch taboe’.

In maart 1944 werden de Duitse troepen verdreven door het Sovjet leger. Grote aantallen Estische nationalisten en burgerlijken vluchtten vanwege politieke repressie. Een derde van de bevolking werd opgepakt en gedeporteerd. Russen en andere Sovjet-volken namen hun plaatsen in. Tallinn raakte langzaam aan ‘gerussificeerd’. Nog steeds is een aanzienlijk deel Russisch. Toch is hun invloed tegenwoordig geringer, omdat velen geen Estlands staatsburgerschap hebben aangevraagd

Sinds 1991 is Estland onafhankelijk en opnieuw een soevereine staat. Met Tallinn als hoofdstad. Het Russische bevolkingsaandeel in de stad bedraagt op dit moment nog een derde. En hoewel het Russisch niet meer wordt erkend als officiƫle taal, is onderwijs in het Russisch wel toegestaan. Ook blijken de spanningen tussen Esten en Russen nog steeds tot uitbarstingen te leiden. Bij de verwijdering van het Sovjet-bevrijdingsmonument schijnt het niet erg gezellig te zijn geweest. Dit roept natuurlijk direct de vraag op hoe dit in de dagelijkse onderwijspraktijk nog zichtbaar is... Zijn de leerkrachten daar veel brandjes aan het blussen na de overblijf? Of gaan ze voor een preventieve aanpak en hebben ze ook methodes voor de sociaal-emotionele ontwikkeling?En hoe zit dat met de teams? Broedt daar onderhuids nog iets? Of zorgt een overlegmodel voor vrede en harmonie?!

We hebben genoeg te onderzoeken! Maar nu eerst: koffie. En genieten van het prachtige uitzicht.



Tallinn

Iets voor half drie arriveren we in Hotel Bern. Het is een eenvoudig en net hotel aan de rand van de oude stad. Om half vier worden we in de lobby verwacht voor de stadswandeling. Met de wandelschoenen aan en het zonnetje op ons gezicht wandelen we door een prachtige stad die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

De oude binnenstad wordt Vanalinn genoemd. Het betekent ‘oude stad’ en wordt door een grote muur gescheiden van de rest van de stad. De historische kern stamt grotendeels uit de 13de en 14de eeuw. Het heeft als Hanzestad gouden tijden meegemaakt. Het behoort tot de best bewaarde middeleeuwse steden uit het noorden van Europa. En dat is goed te zien. De oude gebouwen hebben de afgelopen eeuwen goed doorstaan. De St. Olav’s kerk is met de 124 meter hoge toren goed zichtbaar en staat symbool voor de stad. We zien prachtige historische gebouwen en lopen door pittoreske straatjes.

Aansluitend op de wandeling is het tijd voor het diner. En sluiten we deze eerste reisdag met elkaar af. Morgen worden we weer vroeg in de lobby verwacht en bezoeken we het English College in de stad.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Welkom

Woensdag 17 oktober 2018 - De reisverslagen

Maandag 15 oktober 2018 - dag 2