Welkom

Welkom op onze blog 'Meer Primair in Tallinn'


Aankomende week zullen wij ons begeven naar Tallinn, Estland. We zullen daar met elkaar scholen bezoeken en deelnemen aan de ESHA Conferentie. We laten ons hierin leiden door Marina Vijlbrief van de Algemene Vereniging voor Schoolleiders.

Wij bezoeken de eerste helft van de week scholen in Tallinn en omliggende provincies. Als onderwijsprofessionals zouden we graag meer willen weten over het curriculum en de professionele schoolcultuur in Estland. Wat is bijvoorbeeld de status van het beroep in Estland? Hoe ziet een werkdag eruit? Staan leerkrachten gelukkig voor de klas en hoe gaan zij om met werkdruk?
We weten dat de balans tussen autonomie en sturing in onze onderwijscultuur een belangrijk vraagstuk is geworden. Hoe ervaren leerling en leerkracht dit in Estland? We weten ook dat de leerlingen daar ontzettend gemotiveerd zijn. Kunnen we dit dan daadwerkelijk intrinsieke motivatie noemen en hoe krijgen die leerkrachten dat voor elkaar? Lukt het hen daarbij ook om rekening te houden met verschillen op sociaal niveau en hoe spelen zij hierop in? Ook hopen we meer te leren over de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs. Kortom: genoeg om te onderzoeken en ervaren!

Op donderdag en vrijdag vindt de ESHA Biennial Conference 2018 plaats.
Deze conferentie zal zich voornamelijk richten op technologische innovatie in het onderwijs. Kiezen we voor evolutionaire of revolutionaire ontwikkeling? Hoe vinden we een balans tussen al die traditionele en innovatieve benaderingen? Laten we scholen en studenten hierin de verandering leiden? En niet geheel onbelangrijk: moeten overheden dit financieren en/of betrekken we het bedrijfsleven hierbij?
Verschillende inspirerende sprekers zullen ons hun verhaal vertellen. Van bestuurders van leidende organisaties tot schrijvers op het gebied van programmeren… De organisatoren van de ESHA Conferentie hebben duidelijk van alles in huis gehaald om ons te kunnen verrijken!

Op deze pagina zullen de gehele week blogs worden geschreven. Verhalen die ons hopelijk antwoord zullen geven op de vragen die wij hebben meegenomen naar Tallinn. En met al deze inzichten kunnen wij ons Nederlandse onderwijs weer versterken… Zodat onze leerlingen vandaag leren voor morgen.


Nieuwsgierig naar het ESHA programma? Zie https://esha2018.eu

 (https://vimeo.com/187702961)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Woensdag 17 oktober 2018 - De reisverslagen

Maandag 15 oktober 2018 - dag 2